Turkinhoito

Kun pentu tulee kotiisi, kasvattaja on yleensä pessyt ja trimmannut sen tai olette yhdessä harjoitelleet ensimmäistä pesua. Pentua hoidetaan samalla tavalla kuin aikuista koiraa. Kaikki toimenpiteet tulee tehdä pennun kanssa useammin kuin aikuisen, jotta se saataisiin tottumaan käsittelyihin. Peseminen, kuivaaminen ja kynsien leikkaaminen kannattaa tehdä aluksi kerran viikossa, sillä kaikki hoitotoimenpiteet ovat harjoittelua sekä pennulle että tottumattomalle omistajalle.

Tärkeintä on, että pentu oppii luottamaan hoitajaansa. Hoidon tulee tapahtua ystävällisesti mutta määrätietoisesti. Jos annat pennulle periksi heti, kun se vähänkin vastustaa, pennun hoitamisesta tulee vähitellen molempien voimia ja hermoja koetteleva työ.

Koira on hyvä opettaa olemaan pöydällä kaikkien hoitotoimenpiteiden aikana. Tämä helpottaa myös sinun työtäsi, sillä voit itse olla miellyttävässä asennossa eikä selkäsi väsy. Pöydän korkeus vaikuttaa työasentoon. Trimmauspöydän hankinta ei ole välttämätöntä, sillä ihan tavallinen pöytäkin käy. Pöydälle on hyvä laittaa kumimatto, jolloin koiran tassut eivät luista.

Näyttelyturkkia ei luoda hetkessä. Turkin pitäminen näyttelykunnossa vaatii säännöllistä ja hellää hoitamista. Jokaisen ulkoilun jälkeen tulee käsin tunnustelemalla tutkia, onko turkkiin tarttunut roskia ja poistaa ne välittömästi. Turkin pahin vihollinen on takku ja takkuja muodostuu helposti roskaiseen turkkiin.

Turkinhoitovälineet

Tärkeimmät hoitovälineet, jotka tulisi hankkia melko pian pennun saapumisen jälkeen:

  • metallipiikkinen harja
  • metallipiikkinen kampa
  • villakoirakampa (voi hankkia myöhemmin)
  • koirashampoo ja hoitoaine (ihmisten shampoota ei voi käyttää)
  • kynsisakset

Kaikki nämä tarvikkeet on hyvä ostaa lemmikkieläinliikkeestä. Halpahalleista ei välttämättä saa korkealaatuisia välineitä. Kun ostat heti kunnolliset välineet ja säilytät niitä huolellisesti, ne kestävät vuosia.

Pennun hankittuasi kasvattajasi on varmasti jo näyttänytkin sinulle, millaisia nämä välineet ovat ja mistä sinun kannattaa ne hankkia.

Pesu

Pese koirasi säännöllisesti noin viikon välein. Pesuväliin vaikuttaa kelien lisäksi myös turkin laatu. Pesu kannattaa tehdä ennen turkin takkuuntumista, sillä pesussa takut vain lisääntyvät.

Pesu kannattaa tehdä juoksevalla vedellä suihkuhuoneen lattialla. Jos käytössäsi on kylpyamme, se on myös kätevä. Kastele koira ensin lämpimällä vedellä huolellisesti. Huomaa, että veden täytyy mennä aivan ihoon asti, joten pintaturkin kastelu ei riitä.

Levitä laimennettua shampoota kauttaaltaan koiran turkkiin ja pese puristelemalla turkkia. Älä hiero tai vatkaa! Käytä vain hyvälaatuista koirashampoota.

Lemmikkieläinliikkeissä varmasti osataan neuvoa, mikä heidän valikoimistaan olisi koirallesi paras shampoo ja kasvattajasikin on varmasti kertonut oman suosikkinsa. Hinta kertoo yleensä laadusta paljon.

Huuhdo shampoo huolellisesti pois, sillä iholle jäänyt shampoo saattaa alkaa kutittaa koiraa, minkä seurauksena koira rapsuttaa itseään taukoamatta.

Jos koira on hyvin likainen, voit toistaa pesun ja huuhtelun. Kuivaa sen jälkeen kevyesti pyyhkeeseen. Älä taaskaan hiero!

Käytä jenkin turkkiin jokaisen pesun jälkeen korkealaatuista hoitoainetta.  Hoitoaine levitetään pyyhekuivaan, ei vettävaluvaan, turkkiin ja annetaan vaikuttaa hetken (saunan lämpö lisää tehoa). Hoitoaine huuhdotaan pois.

Kiedo koira kuivaan pyyhkeeseen ja vie kuivauspaikalle. Älä taaskaan hiero koiraa pyyhkeellä!

Jos haluat, voit laittaa turkkiin vielä hoitoainetta, jota ei tarvitse huuhtoa pois.

Kuivaaminen

Jos et ole menossa näyttelyyn, voit vain kammata turkin huolellisesti kammalla ja jättää kosteaksi. Märkäturkkista koiraa ei saa päästää ulos piehtaroimaan ja kylmällä säällä pitää varoa vilustumista.

Pennut kannattaa opettelun ja totuttelun vuoksi aina kuivata.

Näyttelyturkkia kunnostettaessa turkki kuivataan pesun ja kampaamisen jälkeen hiustenkuivaajalla ja samanaikaisesti sitä harjataan. Näin turkista tulee mahdollisimman suora ja se pysyy pidempään puhtaana ja takuttomana.

Hiustenkuivaajan tulee olla mahdollisimman tehokas ja sellainen, joka puhaltaa myös viileää ilmaa.

Trimmaaminen

Turkin trimmaaminen tehdään 1 - 2 kuukauden välein kasvunopeudesta riippuen. Musta turkki tavallisesti kasvaa nopeimmin. Turkki kasvaa myös eri vuodenaikoina eri vauhtia.

Ennen näyttelyä turkki tulee aina trimmata.

Trimmausvälineet ovat erittäin kalliita, joten kasvattajasi varmasti opastaa mielellään niiden hankinnassa ja opettaa myös trimmaamaan, jos olet siitä taidosta kiinnostunut.

Jotkut kasvattajat trimmaavat omia kasvattejaan ilmaiseksi tai hyvin edullisesti, joten kysele kasvattajaltasi hänen tapaansa. Jos viet koiraa näyttelyyn tai haluat, että kasvattaja vie sitä, näyttelytrimmaus saattaa olla jopa ilmainen.

Yhdistys järjestää trimmauskursseja, kursseista ilmoitetaan kotisivuilla sekä yhdistyksen lehdessä ja Facebook-sivulla.

Kylvyssä (kuva Sanna Vartiainen)

 

Trimmausohje
klikkaa kuvaa nähdäksesi siitä suurennoksen.

 

PDF-tiedostoTrimmausohje (16 kB)
Tulostettavasssa muodossa