Mitä jenkin kanssa voi harrastaa?

Ei pidä erehtyä luulemaan, että amerikancockerspanieli eli "jenkki" olisi hienostunut, kuralätäköt kaukaa kiertävä hienohelma, jonka kanssa ainoa mahdollinen harrastus on näyttelyt.

Vielä mitä! Amerikancockerspanieli eli jenkki sopii moneen menoon.

Parhaiten se kenties tunnetaan näyttävänä näyttelykoirana, mutta turkin alla on toimintaa janoava, energinen ja aktiivinen koira, joka nauttii lähes mistä tahansa puuhastelusta isäntäväkensä kanssa. Jenkin motto tuntuu olevan: "on hauskaa, että on mukavaa!" Hauskaa pitääkin olla, muuten eivät touhut jenkin kanssa suju. Pakottamalla ja ärjymällä saa varmasti pilkkeen koiran silmäkulmasta sammumaan ja hännän heilumisen lakkaamaan.

Toko

Tottelevaisuuteen nämä iloiset ja useimmiten luonnostaan miellyttämisenhaluiset koirat on helppo kouluttaa. Ne eivät ole automaattisen palvelunhaluisia kuten monet palveluskoirat, mutta suunnaton ahneus ja toisaalta loputon leikkisyys auttavat asiassa jollei kouluttaja ole haudanvakava. Huumorimieltä tarvitaan ja toisinaan lupsakka ulkonäkö hämää ja alta löytyy itsepäinen, omia aivojaan käyttävä otus.

Agility

Agility on koirien ja ohjaajien yhteistä hauskanpitoa. Useimmat koirat rakastavat hyppimistä ja vauhdin hurmaa. Jonkinlainen perustottelevaisuus on tarpeen, jotta koira pysyy radalla ja suorittaa esteet kutakuinkin halutussa järjestyksessä. Agility vaatii kovaa kuntoa ja kunto kohoaakin harjoitellessa lähes huomaamatta. Kaikkein ketterinpiin rotuihin verrattuna jenkki ei ole erityisen nopea, mutta usein tarkkuus korvaa nopeuden puutteen.

Mejä

Jäljestäminen on hieno ja luonnonläheinen harrastus. Jenkille tehdään verijälki. Kokeilemalla aluksi lyhyellä jäljellä huomaa onko koiralla taipumuksia. Nenänkäyttö on erinomainen tapa opettaa koiralle keskittymistä, ja on joskus yllättävää, kuinka ylitouhukas koheltaja yhtäkkiä pystyykin keskittymään täydellisesti yhteen asiaan ja unohtamaan hajun ulkopuolisen maailman. Vaikkei jenkkiä juuri metsästykseen enää käytetäkään, rodussa on silti useita erinomaisia jälkikoiria.

Koiratanssi

Freestyle eli koiratanssi on uusi, vauhdilla eri maihin leviävä hauska koiraharrastuslaji, joka on kuin luotu iloiselle ja vauhdikkaalle jenkille. Se on oikeastaan laajennettua tottelevaisuutta, jossa koiranomistaja voi käyttää rajattomasti mielikuvitustaan ja luovuuttaan. Vaihtelunhaluiselle jenkille uusien liikkeiden ja liikesarjojen oppiminen on suurta riemua! Ja niin on ohjaajallekin. Molempien motoriikkaa ja notkeutta kehittävänä liikuntamuotona laji on myös terveellinen ja sopii kaikenikäisille koirille ja ohjaajille.

Kilpailut ja kokeet

Kaikissa edellä mainituissa lajeissa amerikancockerspanielin kanssa pystyy kilpailemaan, onpa jokunen jenkki osallistunut palveluskoirien luonnetestiinkin. Spanielien taipumuskokeisiin jenkki on voinut osallistua jälleen vuodesta 2007. Sen lisäksi koiralle voi tietenkin opettaa vaikka mitä, nooh, ehkei ennuste suojelu- tai vartiokoirana ole kovin hyvä ja vesipelastuksessa voi pieni koko asettaa rajoituksia - allekirjoittanut on aikanaan joutunut "vesipelastamaan" erään nuoren isoturkkisen jenkkipojan, joka vasta opetteli uintitekniikkaa...

Mikäli lukijoilla on kokemuksia "erilaisista" harrastuksista jenkin kanssa, kertomuksia olisi mukava lukea ja liittää sivuille toistenkin luettavaksi.
 

(Kuvat Outi Heikkinen ja Laura Raudaskoski)