Agility

Agility on vauhdikas ja suosittu koiraharrastus, joka Suomessa on ollut virallinen kilpailulaji vuodesta 1989 alkaen. Agilityssä koiran tehtävänä on suorittaa esterataa ohjaajan antamien käskyjen ja käsimerkkien mukaan niin nopeasti kuin mahdollista.

Vaikka agility sopii harrastuksena kaikenrotuisille koirille, se on todella ihanteellinen amerikancockerspanielille, joka on nopea, ketterä ja oppivainen koira.

Radan reunalla seuratessa laji näyttää olevan helppoa ja veikeää juoksentelua ja hyppelyä, mutta kuitenkin siinä on kyse koiran ja ohjaajan saumattomasta yhteistyöstä, jonka eteen kilpailijat ovat harjoitelleet ahkerasti.

Kaikki, jotka agilityä ovat nähneet, tietävät että tämä nopeatempoinen laji on omiaan kutkuttamaan katsojan nauruhermoja.

Kilpailuluokat

Kilpailuluokkia on kolme. Ykkösluokassa kilpailevat aloittelijat, kakkosluokassa kehittyneemmät ja kolmosluokassa "mestarit".

Kokoluokat

Koirat jaetaan säkäkorkeuden perusteella kolmeen kokoluokkaan. Mini-luokkaan kuuluvat koirat, joiden säkäkorkeus on alle 35 cm, Midi-luokassa kilpailevat koirat, joiden säkäkorkeus on 35-42,9 cm ja Maxi-luokan koirien säkäkorkeus on yli 43 cm.

Suurin osa amerikancockerspanieleista siis kilpailee Midi-luokassa. Midi-luokka tuli mukaan Agilityyn 1.5.2002. Ennen tätä kokoluokkia oli vain kaksi, Mini ja Maxi, ja amerikancockerit kilpailivat silloin Mini-luokassa.

Mini-luokan koirien esteet ovat matalammalla kuin Midi-luokassa kilpailevien esteet. Maxi-luokassa esteet ovat vieläkin korkeammalla.

Esteet

  • Hyppyesteet (ja vesihyppyeste) ovat esteitä, joita agilityradalla on tavallisesti useita
  • Pujottelukeppejä on 12 kpl, joita koira kiertää vuoroin oikealta, vuoroin vasemmalta ohittaen 
  • Avotunneli on ontto putki, jonka läpi koira juoksee
  • Umpitunneli on pussi, jonka läpi koira myöskin juoksee
  • Rengas, jonka läpi koira hyppää
  • A-este, jonka koira kiipeää
  • Puomi, jonka koira myös kiipeää
  • Keinulauta, jonka koira kävelee päästä päähän ja joka kienahtaa painon siirtyessä
  • Pöytä, jonne koira hyppää ja odottaa ohjaajan käskyä siirtyä eteenpäin

Agilityyn voi lähteä mukaan jo muutaman kuukauden ikäisen pennun kanssa ja alkuun harjoitella helppoja, keveitä asioita.

Agilitya kannattaa jokaisen kokeilla ainakin kerran. Varsinkin umpitunneli on äärimmäisen mukava este leikkimieliselle amerikancockerille.
 

Agility-harrastajalle hyödyllinen linkki

http://www.agi.fi/ (agility - keskustelut, kisat, linkit)

Kuvissa vasemmalla A-este, pituuseste, avoputki ja rengas,
oikealla kepit, muuri, aita, keinu, puomi ja muuri.
(Kuvat Seija Väärälä, Outi Heikkinen ja Jussi Murtosaari)