Taiton terveiset: materiaalin toimittaminen lehteen

Materiaalin toimitus Jenkki –lehteen (päivitetty 26.4.20230)

 

 

Kaikki materiaalit toimitetaan sähköpostitse osoitteeseen: jenkkitoimitus@gmail.com

Onnistuneesta materiaalin toimituksesta saat aina kuittauksen, mutta huomioithan, että lehtien teon välillä ko. sähköpostia luetaan epäsäännöllisesti, joten kuittauksessa voi olla viivettä. Kiireellisissä asioissa voit olla yhteydessä hallitukseen.

Otsikoi viestisi selkeästi, jotta otsikosta käy ilmi, mitä aihetta viesti koskee. Toivottavaa olisi, että kaikki juttuun liittyvät materiaalit tulevat samassa viestissä. Mikäli joudut lähettämään esimerkiksi kuvia useammassa eri viestissä, mainitse tästä ensimmäisessä viestissäsi.

 


 

Tekstit:

-Tekstit toimitetaan ensisijaisesti Word -tiedostossa. Pyri välttämään turhia muotoiluja tekstissä, kappaletta vaihtaessa jätä yksi tyhjä rivi väliin enter -painikkeella.

 

Kuvat:

Kuvat toimitetaan aina mahdollisimman suuressa, mieluiten alkuperäisessä koossa. Jos haluat lähettää puhelimella otetun kuvan, yritä saada se lähetettyä aina suoraan puhelimen muistista sähköpostilla toimitukselle, tai siirrä se pilvipalvelun (esim. Dropbox) kautta koneellesi lähetystä varten.

Painokelpoisen kuvan tarkkuus pitäisi olla vähintään 150 (resoluutio), mieluiten 300. Suoraan internetistä otetun kuvan resoluutio on aina 72, joten netistä otetut kuvat eivät käy, koska ne näyttävät lehdessä rakeiselta. Facebookista tallennetut kuvat eivät siis ole resoluutionsa takia painokelpoisia.

Nimeä kuvat selkeästi niin, että nimestä käy ilmi, mihin juttuun kuva on tulossa. Jos kuva ei ole ottamasi, muista mainita valokuvaajan nimi ja huolehtia siitä, että kuvan käyttöön on lupa. Jos kuvaajaa ei mainita, merkitään kuvan ottajaksi automaattisesti kuvan lähettäjän nimi.

 

Mainokset:

Mainoksista lehden sisäsivuille tulevat tehdään harmaasävyisinä (greyscale) ja värilliset mainokset käyttäen CMYK-värejä. Lehti on kooltaan A4 eli 210 mm x 297 mm (+ ympärillä 3mm leikkausvarat eli mainoksen kokonaiskoko 216 mm x 303 mm).

 

Muista huomioida, ettei ihan lähelle reunoja kannata laittaa tärkeitä tekstejä/kuvia etteivät ne vahingossa rajaudu pois. Suositeltu marginaali on n. 10 mm joka reunassa. Valmiit mainokset toimitetaan aina PDF-tiedostoina, muistathan liittää viestiin myös maksukuitin.


 

Toimitus pidättää oikeuden jättää julkaisematta sellaiset materiaalit, jotka eivät täytä painokelpoisen materiaalin vaatimuksia.